Welke hybride past het best bij mij?

Een hybridewagen is een voertuig uitgerust met twee motoren. De bekende verbrandingsmotor op benzine of diesel die samenwerkt met een elektromotor. Er zijn ondertussen een aantal soorten hybridewagens op de markt. Een hybridewagen heeft trouwens heel wat voordelen zoals meer vermogen, een lager verbruik en een pak minder verkeersbelasting door de lage CO2-uitstoot!

Hybride

Er bestaan twee soorten hybridewagens. De ‘mild hybride’ en de ‘full hybride’. Wat de verschillen tussen beide zijn leggen we je graag hieronder even uit!

Mild hybride

Bij een mild hybride zorgt de elektromotor enkel voor ondersteuning van de verbrandingsmotor. De elektromotor laadt zichzelf op tijdens het rijden en remmen. Op die manier kan er extra vermogen of een boost worden gecreëerd bij het accelereren. Deze soort hybridewagens kan niet volledig elektrisch rijden. Dit is de beste keuze voor wie graag nog volledig op een verbrandingsmotor wenst te rijden.

Full hybride

Een full hybride kan daarentegen wel volledig elektrisch rijden door zijn grotere accucapaciteit. Dit echter wel voor een korte afstand en met beperkte snelheid. De werking van dit hybridesysteem is exact hetzelfde als bij de mild hybride. De elektromotor laadt zichzelf dus ook op tijdens het rijden en remmen. Doordat deze enkele kilometers volledig elektrisch kan rijden, zal het verbruik logischerwijs ook een pak lager liggen.

Plug-in hybride

De naam plug-in doet al heel wat vermoeden. Met een plug-in hybride laad je de wagen op door deze in een stopcontact te ‘pluggen’. In tegenstelling tot de mild hybride en de full hybride, zijn deze wagens uitgerust met een laadkabel maar er kan ook zoals bij de mild- en full hybride stroom worden gegenereerd tijdens het rijden en remmen. Deze soort hybridewagens kunnen volledig elektrisch rijden met afstanden die per merk/model variëren tussen de 30 en 70 kilometer. Dit maakt het in vele gevallen mogelijk om woon- werkverkeer zelfs volledig elektrisch af te leggen!

Welk hybridemodel moet ik nu kiezen?

  • Toe aan een nieuwe of bijna nieuwe wagen maar (nog) geen voorstander van volledig elektrisch rijden? Kies dan voor een mild hybride!
  • U wilt graag uw lokale boodschappen of andere korte verplaatsingen doen met uw wagen en wil daarbij volledig elektrisch rijden om uw verbruik laag te houden? Dan is een full hybride wat u nodig hebt!
  • U legt grotere afstanden af, wil graag woon- werkverkeer of andere ritten van om en bij de 50 kilometer volledig elektrisch afleggen om zodoende geen brandstof te verbruiken? Of u wil uw wagen zakelijk rijden en van 100% aftrekbaarheid genieten?  Ga dan voor een plug-in hybride!

Ontdek alle hybrides nu bij Dex, uit stock leverbaar, met mogelijkheid tot financiering!