Wat is een SUV? - Kleine & grote SUV’s binnen jouw budget

De SUV (Sports Utility Vehicle) is de laatste jaren steeds populairder geworden. Een belangrijke reden hiervoor is de verhoogde instap en zitpositie, wat zorgt voor meer comfort tijdens het rijden. Maar welke soorten SUV’s zijn er? En welke SUV past bij mijn levensstijl?

SUV parking
Welke auto’s zijn SUV?

Een SUV kenmerkt zich vooral aan de hogere instap en het vaak stoere design. De SUV werd ontwikkeld als tussensegment tussen een familiewagen (monovolume of break) en terreinwagen (Jeep). De wagen is dus net als een gezinswagen geschikt voor dagdagelijks gebruik maar met de voordelen, namelijk de verhoogde instap en zitpositie, van een echte terreinwagen. Ondertussen evolueerde de SUV waardoor er binnen dit segment ook al compacte SUV’s of stadswagens en Cross-over SUV’s of sportieve SUV’s ontstonden.

Wat zijn de voordelen van een SUV?

Het grootste voordeel van een SUV is de verhoogde instap en zitpositie. De verhoogde instap zorgt ervoor dat je gemakkelijk in- & uit de wagen geraakt. Daarnaast zorgt de verhoogde zitpositie ervoor dat je een beter overzicht van de weg en dus het verkeer krijgt. Het geeft de bestuurder dus een extra gevoel van veiligheid.

Doordat de wagen hoger staat is het ook gemakkelijker om bijvoorbeeld je kinderen uit de autostoelen te tillen en om je boodschappen uit de koffer te halen.

Verschillende soorten SUV's

De tijd staat niet stil in de autosector, en dus ook niet in het SUV segment. Ondertussen kan je verschillende types SUV onderscheiden:

  • Crossover SUV: Onder een Crossover SUV verstaan we een sportieve auto die ietwat hoger staat dan een gelijkaardige berline. Vaak zijn de Cross-over SUV’s te herkennen aan de aflopende daklijn die meteen het sportieve karakter benadrukt. Enkele voorbeelden van een crossover zijn de Volkswagen Taigo, Audi Q3 Sportback & Audi Q5 Sportback.
  • Compacte of kleine SUV: De compacte of kleine SUV is ontstaan vanuit de vraag naar verhoogde stadswagens. Een kleine SUV biedt je het gemak van een stadswagen met een verhoogde zitpositie en veelal een grotere koffer dan de stadswagenvariant. De Volkswagen T-Cross, Ford Puma, Skoda Kamiq, Renault Captur en Opel Crossland zijn maar enkele voorbeelden van een compacte SUV.
  • Middelklasse SUV: Een middelgrote SUV is vaak de ideale wagen voor dagdagelijks gebruik, dus zowel voor stadsverkeer als langere ritten op de snelweg. De auto biedt comfortabel plaats aan 4 inzittenden, maar ook een 5de persoon kan mee in deze wagen. Hieronder vinden we de Volkswagen T-Roc, BMW X1, BMW X2, Skoda Karoq, Nissan Qashqai, MG EHS, Peugeot 3008 & Volvo XC40.
  • Fullsize SUV: De full-size SUV is de ideale verhoogde gezinswagen. De wagen bied comfortabel plaats aan 5 personen en beschikt over een grote koffer voor bijvoorbeeld een kinderwagen. Enkele voorbeelden van deze gezinsauto zijn de Ford Kuga, Land Rover Discovery Sport, Peugeot 5008, Skoda Kodiaq, Seat Tarraco & Volkswagen Tiguan.
  • Luxe SUV: Comfortabel, boordevol snufjes en afgewerkt in kwalitatieve materialen, kortom deze SUV laat je genieten van luxe. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Land Rover Discovery, Mercedes GLE en BMW X7.

De kleine SUV

De kleine SUV is in opmars vanwezge z’n compacte afmetingen. Deze auto’s zijn ideaal voor het woon-werk verkeer en voor het stadsverkeer. Deze SUV’s zijn gemakkelijk manoeuvreerbaar en bieden je toch voldoende ruimte voor ondere andere boodschappen. Daarnaast is het gemakkelijk in- & uitstappen in deze wagens en zorgt de verhoogde zitpositie voor een perfect overzicht over het verkeer.

Betaalbare SUV’s

Een SUV hoeft niet duur te zijn, de goedkoopste SUV start bij ons aan 13.595 euro. Voor deze prijs geniet je van een middenklasse SUV met een ruime koffer. Daarnaast heb je voor de prijs van 18.995 euro al een SUV voor het hele gezin.

Een SUV kopen?

Wil je een SUV kopen of heb je interesse in een bepaalde auto? Ontdek het volledige aanbod of geef ons een seintje en we helpen je graag verder in jouw zoektocht naar de ideale SUV.

Gepubliceerd op donderdag 9 maart 2023 door A.D.