Welke wagen past het best bij mij? Benzine of diesel?

Er is al veel geschreven en gezegd over benzine- en dieselwagens. Daar zitten een aantal waarheden bij, maar ook veel leugens. Bij Dex zijn we al jaren gespecialiseerd in de aankoop en verkoop van wagens. We begeleiden onze klanten altijd naar de beste keuze. Dex-specialist Jess licht hieronder de voordelen per type toe en vertelt je welke brandstof het best bij jou past.

Wat is het verschil?

Benzinemotoren bevatten bougies die door middel van vonken de benzine in brand steken. Daardoor komt het mengsel tot ontploffing en drukt het de zuigers naar beneden. Je wagen komt in beweging. Een dieselmotor werkt grotendeels hetzelfde, alleen komt diesel tot zelfontbranding en wordt de brandstof dus niet met bougies ontstoken. In plaats daarvan ontbrandt diesel door druk in de aanwezigheid van zuurstof.

Voordelen diesel

De prijs van een dieselwagen is – vooral op de tweedehandsmarkt – sinds vorig jaar met 20% gedaald. Daardoor vallen diesel en benzine nu in dezelfde prijscategorie. Toch ligt de nieuwwaarde van een diesel 2.000 tot 3.000 euro hoger in vergelijking met een benzine van hetzelfde type. Een dieselwagen heeft ook een sterkere motor en hogere onderhoudsinterval, waardoor de onderhoudskost laag blijft. Dat zorgt voor een langere levensduur van de wagen.

Voordelen benzine

Een benzinewagen heeft een gunstigere inschrijvingstax. Daarnaast stoten deze wagens minder fijn stof en stikstofoxiden uit. Een benzinemotor is lichter in gewicht, wat de wagens stiller en soepeler maakt. Een lichtere motor komt ook sneller op de ideale temperatuur, wat ideaal is voor korte afstanden.

De juiste keuze maken

Wat kies je nu best? De keuze tussen diesel of benzine is enorm afhankelijk van twee factoren:

  • Het type wagen dat je koopt
  • Waarvoor je de wagen zal gebruiken

Er zijn grote verschillen tussen stadswagens, kleine SUV’s, grote SUV’s, breaks etc. Een stadswagen dient voor korte afstanden: het is een lichtere auto en koop je dus best aan als benzinewagen.

De keuze voor diesel of benzine is ook sterk afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt per jaar. Doe je veel kilometers? Zit je dagelijks in de wagen? Dan is de kans groot dat een diesel beter bij jou past. Ga je vaak met de fiets en gebruik je de wagen enkel om boodschappen te doen, ga dan voor benzine.

Naast de afstand speelt jouw rijstijl ook een belangrijke factor in je keuze. Wie sportiever achter het stuur kruipt, zal voor hetzelfde aantal kilometers voordeliger rijden met een diesel dan een benzine. Dat komt omdat een diesel zijn vermogen haalt uit lagere toeren, terwijl atmosferische benzinemotoren het uit hoge toeren halen. De keuze tussen diesel of benzine is dus niet zwart-wit, maar afhankelijk van jouw aantal kilometers per jaar, je rijstijl en het type voertuig.

Wat zegt onze peiling?

We waren benieuwd naar jullie mening, dus lieten we onze Dex-fans stemmen. 245 personen brachten hun stem uit op volgende vraag: ‘Rij jij met een diesel- of een benzinewagen?’. 64% koos voor diesel, wat aantoont dat diesel nog steeds erg populair is.

Een andere vraag is natuurlijk of mensen ook nu nog steeds dezelfde keuze zouden maken. Ook hier stemden 246 mensen op onze poll. 54% kiest nog steeds voor diesel en 46% gaat voor benzine. Meer dan de helft van de stemmers blijft dus overtuigd van de dieselwagen.